Zajednička radionica ENS i WeBLAN-a „Rješavanje problema apatridije u regiji“

Djelatnice IPC-a prisustvovale su na zajedničkoj radionici Europske mreže za osobe bez državljanstva (ENS) i Mreže pružatelja pravne pomoći na Zapadnom Balkanu (WeBLAN)

kojeg je organizirala udruga Praxis, uz podršku ODIHR projekta „Dobra praksa za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu(BPRI)“  i UNHCR-a, 23. 4. 2013. godine u Beogradu.

Radionica je organizirana s ciljem da se, kroz analizu problema apatridije u zemljama regije, promoviranjem međunarodnih standarda kao i razmjenom iskustava i primjera dobre prakse, doprinese rješavanju problema osoba bez državljanstva na teritoriji Zapadnog Balkana.


Članovi Upravnog odbora ENS održali su prezentacije o različitim pitanjima koja se tiču ​​prevencije apatridije i smanjenja osoba bez državljanstva, utvrđivanja statusa osoba bez državljanstva i njihove zaštite, strateškog parničenja i zagovaranja na međunarodnoj razini.

Članovi WeBLAN-a prethodno su ispunili Obrazac istraživanja apatridije na Zapadnom Balkanu čiji rezultati su predstavljeni na radionici, a u kojima su analizirani glavni problemi, izazovi i pravne praznine koje se odnose na prevenciju i smanjenje apatridije u svojim zemljama. Svrha je bila da se identificiraju mehanizmi zaštite za sprečavanje apatridije u nacionalnim zakonodavstvima, a kako bi se utvrdilo koja osnovna prava su dostupna za osobe bez državljanstva.