"Photovoice" - druga radionica projekta "Škola ljudskih prava"

Tijekom studenog i prosinca 2017. godine IPC je u sklopu projekta „Škola ljudskih prava“ održao drugu od predviđenih pet radionica za učenike 5. i 6. razreda OŠ „Hugo Badalić“ pod nazivom „Photovoice“.

Photovoice je tehnika kojom se osobe mogu poistovjetiti, predstaviti i poboljšati njihovu zajednicu kroz određene tehnike fotografiranja. Ovaj proces povjerava kamere/pametne telefone u rukama osoba, te im omogućuje da se predstave kao snimatelji i potencijalni katalizatori za društvene akcije i promjene u svojim zajednicama, koristeći neposrednost vizualne slike i popratne priče kao dokaz  promicanja i participiranja učinkovitih sredstava za stvaranje zdrave javne politike.

Radionicu će održati romski aktivist, dugogodišnji bivši suradnik IPC-a, koji je 2014. godine u Francuskoj završio tečaj za Photovoice.

Tijekom provedbe projekta, romski suradnik i dva volontera će mentorirati učenike koji će fotografirati prizore iz svakodnevnih života na temu ljudskih prava unutar svojih lokalnih zajednica, te će na kraju projekta editirati i odabrati prikupljene priče koje će biti prikazane na izložbi odabranih radova sredinom mjeseca svibnja 2018. godine u sklopu obilježavanja Dana škole.  

Projekt čiji je cilj osnažiti učenike 5. i 6. razreda u ulozi promotora vrijednosti ljudskih prava u partnerstvu provode IPC i OŠ „Hugo Badalić“ a financira ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.