Održan sastanak s udrugama „Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava“ i „Vivak“

Dana 30.03.2015. godine održan je motivacijski sastanak s udrugama Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava i s Udrugom za kreativni razvitak djece i mladih „Vivak“u sklopu provođenja projekta „Civilno društvo za odgovorno upravljanje“.

Ispred udruge Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava sudjelovao je predsjednik udruge Čedo Todorović, dok je ispred Udruge za kreativni razvitak djece i mladih „Vivak“ sudjelovala predsjednica udruge Nataša Stanković.

Navedenim udrugama je koordinatorica projekta za Brodsko-posavsku županiju detaljno predstavila projekt Civilno društvo za odgovorno upravljanje i njegove aktivnosti, prvenstveno one koje se odnose na petodnevnu edukaciju s EU stručnjacima krajem mjeseca svibnja čiji je cilj jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, lokalne uprave i javnih institucija, te teme koje će biti obuhvaćene za vrijeme interaktivnog treninga. Naglašena im je važnost sudjelovanja na edukaciji radi jačanja njihovih kapaciteta za nezavisno praćenje i analizu politika koje se odnose na dobro upravljanje i anti-diskriminaciju, a također je i naglašeno da će se na edukaciji uspostaviti lokalne platforme što će osnažiti međusektorsko partnerstvo na nivou naše županije.

Nadalje, s predsjednikom udruge Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava razmatrali smo  potrebu donošenja lokalnog Akcijskog plana koji će sadržavati mjere usmjerene na postizanje ciljeva definiranih  Nacionalnom strategijom za uključivanje Roma za razdoblje 2013.-2020. godine, obzirom na broj pripadnika romske nacionalne manjine koji borave na području grada Slavonskog Broda te na poteškoće s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu prilikom ostvarenja i zaštite svojih temeljnih prava zajamčenih Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

S predsjednicom udruge Vivak razmatrali smo  dinamiku provedbe Programa rada Savjeta mladih grada Slavonskog Broda za 2015. godinu  kojeg je donio Savjet mladih u skladu s Nacionalnim programom za mlade za razdoblje od 2014. do 2017. godine. Razmatrali smo navedeni  Program koji bi bio predmet neovisnog monitoringa obzirom na njegova načela djelovanja, krajnje korisnike, smjernice rada te temeljne aktivnosti potrebne za njihovo ostvarivanje.