LOKALNA PLATFORMA ZA INKLUZIJU ROMA

Dana 22.11.2022. godine održan je prvi sastanak Lokalne platforme za inkluziju Roma na kojoj su sudjelovali, uz predstavnike IPC-a, romski predstavnici, predstavnici Grada Slavonskog Broda, Policijske postaje Slavonski Brod s ispostavom Vrpolje, OŠ Hugo Badalić, DV Ivana Brlić Mažuranić i Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod. Lokalna platforma za inkluziju Roma predstavlja uspostavu međusektorske suradnje radi kvalitetnije integracije Roma u lokalnu zajednicu, povećavanje svijesti javnosti o praktičnim koracima prema adekvatnijoj integraciji Roma, desegregaciji i dobrim praksama suzbijanja diskriminatornog ponašanja te promocije međukulturalnog dijaloga između Roma i većinskog stanovništva. Prvi sastanak Lokalne platforme sastojao se od konstruktivnog dijaloga i suradnje lokalnih dionika o izazovima s kojima se romska zajednica suočava.

 

Lokalna platforma za inkluziju Roma uspostavljena je u sklopu projekta "Jednakost za Rome kroz suzbijanje diskriminacije". Partner u provedbi projektnih aktivnosti je DKolektiv - organizacija za društveni razvoj, a financiran je iz Programa Fonda za aktivno građanstvo u Hrvatskoj (kroz financijske mehanizme EGP-a). Glavni cilj projekta je zaštitit prava romskih žrtava kršenja ljudskih prava i diskriminacije kroz podizanje svijesti društva i dionika, jačanje provedbe nediskriminacijskog zakonodavstva i osnaživanje Roma za traženje pravne zaštite.

 

Projekt „Jednakost za Rome kroz suzbijanje diskriminacije“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.