Javna tribina ”Zaštita zdravlja žena“ održana u Belom Manastiru 26. svibnja 2015.

IMG_0325

IMG_0325

Dana 26. svibnja 2015. Informativno pravni centar (IPC)  je organizirao javnu tribinu ”Zaštita zdravlja žena“ u u gradskoj vijećnici u Belom Manastiru sa početkom u 18:00 sati. Gošća javne tribine je bila dr. Jasna Hauzer, dr. spec. ginekologije, a moderator Sanja Bešlić-Kozmus, voditeljica projekta IPC-a. Tribini je prisustvovalo 26 građanki.

Dr. Hauzer je održala prezentaciju o spolnim bolestima žena te tumorima ženskih spolnih organa. Naglasila je važnost preventivne medicine u koju treba ulagati sve više novaca i na taj način spriječiti pojavnost bolesti. Dr. Hauzer je informirala prisutne da je čak 70% žena zaraženo HPV virusom, ali od toga neće sve oboljeti. Trećina žena koje imaju dobar imunološki sustav se uspije potpuno izboriti s virusom, virus nestane ili ostane latentan.

Pozvala je sve građanke da redovno odlaze na ginekološke preglede (papa test, kolposkopija, te biopsija vrata maternice). Osim toga istaknula je da je potrebno oko 7 godina da se od CIN-a 1 razvije rak vrata grlića maternice tako da ni jedna žena sebi ne bi smjela to dozvoliti. Govoreći o urološkim infekcijama kao najčešćem obliku infekcija, savjetovala je žene da piju dnevno 8x2 dcl vode te češće mokre jer na se na taj način rješavaju bakterija i sprječavaju infekcije. Prema njenim saznanjima  (a dr. Hauzer vodi 6600 pacijentica u Belom Manastiru i Dardi) maloljetničke trudnoće su  neznatne, svega 2-3 trudnice godišnje dok je porastao broj starijih žena u trudnoći te je tu naglasila neophodnost provođenja amniocenteze kako bi se rano otkrio Downov, Edwardsov sindroma ili spina bifida.

Kao zaključak javne tribine, koja je trajala sat vremena, navedeno je da je bitno usaditi svijest mladih ljudi o spolno odgovornom ponašanju, te odazivati se na poziv za preglede upućen u sklopu Nacionalnog programa koji se financira uz pomoć sredstava Europske unije. Nakon održane prezentacije dr. Jasna Hauzer je građankama odgovarala na postavljena pitanja te im pružila korisne savjete. Na kraju je završila javnu tribinu s konstatacijom da je najveći problem zapravo u mentalitetu, tradiciji, te to treba mijenjati, ali to ide ipak malo teže.