IPC SUDJELOVAO U RADU MEĐUNARODNE KONFERENCIJE „ EUROPSKA UNIJA – OD AKTIVNIH GRAĐANA DO PODRŠKE GRAĐANIMA“

Europska unija – Od aktivnih građana do podrške građanima

Europska unija – Od aktivnih građana do podrške građanima

IPC sudjelovao u radu međunarodne konferencije „Europska unija – Od aktivnih građana do podrške građanima“

Predstavnica IPC-a sudjelovala je u radu Međunarodne konferencije „Europska unija: od aktivnih građana do podrške građanima“ u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i European Citizen Action Service (ECAS) iz Bruxellesa koja je održana u IMPACT-Europskom centru za međusobnu suradnju u Zadru dana 25. i 26. svibnja 2014. godine.

U okviru konferencije predstavili su se razni oblici aktivizma građana u Europskoj uniji te podrške građanima, kao i ostvareni rezultati u sklopu projekta Trostruko A za građane. U radu konferencije sudjelovalo je šezdesetak sudionika, predstavnika udruga civilnog društva koji pružaju besplatnu pravnu pomoć iz zemlje i nekoliko europskih država – Velika Britanija, Republike Irska , Rumunjska, Turska, Belgija, predstavnici Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske te predstavnici Ministarstva pravosuđa.

Nositelj projekta je ECAS a partnerske organizacije su: Asociatia nationala a birourilor de consiliere pentru cetateni, Law Centres Network, National Association of citizens information service, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, YUCOM, CRP/K i STGM.

Na konferenciji je prezentirana pravna pomoć koja se pruža unutar sustava besplatne pravne pomoći. Nazočni predstavnici udruga iz Hrvatske i susjednih država pokazali su nezadovoljstvo sustavom u državi kod pružanja besplatne pravne pomoći. Pokazani su primjeri iz prakse te se ukazalo na nedjelotvoran Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Predstavnici udruga iz Velike Britanije i Republike Irske predstavili su svoje programa pružanja besplatne pravne pomoći koji se uveliko razlikuju od programa koji se provode u Republici Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, a čemu svakako treba težiti da se ostvari u budućnosti i kod nas.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i dalje će u okviru mogućnosti podupirati i pomagati razvoj organizacija civilnog društva, a udrugama koje su nazočile radu međunarodne konferencije ECAS će pomoći u radu kako bi se ojačale one koje pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Glas Slavonije:

http://www.glas-slavonije.hr/237928/4/Romi-nezadovoljni-novim-kresanjem-socijalnih-prava