Olakšan pristup pravima socijalno ugroženoj i marginaliziranoj romskoj populaciji grada Slavonskog Broda

Od 1 siječnja 2014. godine, Informativno pravni centar provodi projekt pod nazivom „Olakšan pristup pravima socijalno ugroženoj i marginaliziranoj romskoj populaciji grada Slavonskog Broda“, uz financijsku potporu Grada Slavonskog Broda.

Glavni cilj projekta je Osnaživanje Romske populacije za korištenje postojećih pravnih mehanizama kako bi ostvarili i zaštitili svoja prava što će direktno utjecati na poboljšanje kvalitete njihova života u gradu Slavonskom Brodu.

Kako bi ostvarili navedeni cilj, IPC organizira interaktivne edukacije o temama koje se odnose na važnost posjedovanja osobnih dokumenata i upisa novorođene djece u matične knjige rođenih, nastavka obrazovanja u srednjoškolskom sustavu, prava na zapošljavanje, zaštiti reproduktivnog zdravlja žena i prepoznavanja raznih oblika diskriminacije.

Radi o vrlo važnim temama za pripadnike romske nacionalne manjine, a koje su obuhvaćene i nacionalnim programima Republike Hrvatske i koje će doprinijeti tome da se Romi aktivnije uključe u društveni i javni život naše lokalne zajednice i riješe stigme marginalizirane skupine koja ih prati ne samo u našoj lokalnoj zajednici nego i u cijeloj Europskoj Uniji.

Projekt se provodi u gradu Slavonskom Brodu, mjesnoj zajednici „Josip Rimac“ gdje planiramo održati sve edukacije zbog blizine romskog naselja kako bi omogućili prisutnost što većeg broja ljudi.

Direktni korisnici projekta su pripadnici romske nacionalne manjine s posebnim naglaskom na žene i mlade, a indirektni korisnici su svi pripadnici romske nacionalne manjine grada Slavonskog Broda, kao i ostali građani, lokalne institucije i lokalna samouprava koji će osjetiti pozitivne pomake u svojoj sredini nakon što sljedeći rezultati projekta budu ostvareni: smanjen broj Roma bez osobnih dokumenata, veći postotak Roma koji završavaju srednjoškolsko obrazovanje, manja stopa bolesti povezanih s niskim higijenskim standardima i poboljšano reproduktivno zdravlje.