Centar za podršku žrtvama i svjedocima u Brodsko-posavskoj županiji

Od 1. siječnja 2017. godine Informativno pravni centar (IPC) provodi jednogodišnji projekt pod nazivom „Centar za podršku žrtvama i svjedocima u Brodsko-posavskoj županiji“. Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, a financira ga Ministarstvo pravosuđa.

Glavni cilj projekta je osigurati cjelokupnu podršku žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja vezanih uz obiteljsko nasilje u Brodsko-posavskoj županiji.

Aktivnosti projekta su namijenjene žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja vezanih uz obiteljsko nasilje u Brodsko-posavskoj županiji prije,  tijekom i nakon okončanja sudskog postupka uz potpunu zaštitu privatnosti i tajnosti osobnih podataka od strane posebno educiranih djelatnika i volontera. One se posebno odnose na informiranje o pravima i obavezama žrtava i svjedoka, o tijeku istražnog i sudskog postupka, o mogućnosti ostvarenja posebnih prava žrtava pod određenim uvjetima, o ulozi žrtava i svjedoka u postupku, emocionalnu podršku, psihološku podršku, pratnju na sudu te upućivanje na relevantne institucije i organizacije koje mogu pružiti dodatnu pomoć i podršku.

Ured IPC-a je središnja točka za koordinaciju svih projektnih aktivnosti i dostupan je korisnicima u uredovno vrijeme, putem otvorene telefonske linije i službenog e-maila.